Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Hírek, közlemények, aktuális információk
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Bemutatkozás, természeti környezet, történelem
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Önkormányzat, hivatal, elektronikus közigazgatás
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Általános információk
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Megközelítés, látnivalók, térképek
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Fotóalbumok településünkről, eseményeinkről
Üdvözöljük Nagysimonyi község honlapján! Választási információk

Látnivalók

A katolikus templom Katolikus templom (Szent András apostol templom)

1777-ben épült barokk stílusban, Szent András apostol tiszteletére. A főoltár képe Szent Andrást ábrázolja a róla elnevezett András–kereszttel. A kép két oldalán magyar szentek láthatók: jobb oldalt: Szent István és Szent Margit, bal oldalt: Szent László és Szent Erzsébet. Említésre méltó a templom mellékoltára, a 4 evangélista szobrával, felül a Kálváriajelenet festménnyel, alul pedig egy üvegszekrényben Magyarok Nagyasszonya szoborral.
A fentieken kívül Jézus szíve szobor, két Szűz Mária szobor, Szent Antal szobor is található.
Berendezése népies barokk.
A templomot 1912-ben restaurálták, 1948-ban és 1981-ben renoválták. 1988-ban új ablakok készültek és belsőleg újrafestették. 1997-ben a hívek áldozatos hozzájárulásával és a Püspökség támogatásával új cserépfedést és teljes külső felújítást kapott a templom. 1999-ben az Önkormányzat támogatásával megkezdődött az északi oldalon a terepszint rendezése, s ezzel a vízelvezetés kiépítése. Feladat a lábazat felújítása. 2012-ben fűtéskorszerűsítés, harangjavítás és orgona felújítás volt.

A templomról és a Patrona Regni-Hungariae Alapítványról bővebb ismertetőt olvashatunk ezen az oldalon.

Az evangélikus templom Az evangélikus templom

A II. József „kalapos király” Türelmi Rendelete után épített első templom 1791-ben egy tűzvész alkalmával sajnos leég, így a mai templom építési ideje Berky Mihály lelkész szolgálati idejére (1791-1798) esik. Az építkezés már 1792-ben elkezdődik és az új templomot (a mait) 1797. november 1-én szentelik fel az evangélikusok. Az impozáns építmény belső hossza 18,25m, belső szélessége 9,70m, belső magassága pedig 6,40m. Befogadó képessége kb. 550 fő. Belül fa gerendákkal oszott síkmennyezet és fa karzat látható.
A téglalap alaprajzú épület előtt álló torony - melyet gúlasisak fed - csak majdnem száz évvel később Mód Lénárd lelkész szolgálati ideje (1877-1914) alatt épül fel 1883-ban. Az eredeti három helyett a toronyban jelenleg két harang található.

Bővebb információk: Gyülekezettörténet

Vidos-kúria

Vidos-kúria Nagysimonyi, 2012. szeptember 20-án A Rákóczi Ferenc utca 52. szám alatti épületet a megye egyik legrégebbi és legnevezetesebb nemesi famíliája építtette. 1825-ben már írásos említés van róla. Az épület jelenleg is lakóházként szolgál.

Részletes ismertető...

Ábrahám-kúria

A József Attila utca 6. szám alatt találjuk az Ábrahám család által 1790 táján emeltetett kúriát, mely egykor klasszicizáló későbarokk (copf) stílusjegyekkel rendelkezett. Hajdan kiterjedt birtok és majorság tartozott hozzá, melyből már csak egy épület áll. A kúriát 1945-ben nem sajátították ki, napjainkban is laknak benne.

I. világháborús hősi emlékmű

I. világháborús hősi emlékmű Községünk méltó módon tiszteleg az első világháború Nagysimonyi áldozatai előtt. A Nagy Háború százéves évfordulója kapcsán nyílott pályázati lehetőség önkormányzatok számára, hogy korabeli emlékműveiket felújítsák. Településünk is élt a lehetőséggel, és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által meghirdetett pályázaton 1,5 millió forint támogatást kaptunk ahhoz, hogy teljes restaurálást végeztessünk a Szentmargitbányai terméskő szobron, amely a tisztítás után időtálló módon impregnálva lett. Ezenkívül megújult és újra lett falazva a talapzat, és a zászlótartó lábazata, míg az emlékművet körülölelő korlát elbontás, homokszórás és újrafestés után került vissza a helyére. A terület némi térkövezés és zuzalékolás után nyerte el végső formáját, amely a Palkovits fivérek által 2010-ben állított haranglábbal együtt impozáns megjelenést ad ahhoz, hogy a hőstetthez méltó módon hirdesse a helybéliek és az átutazók számára a Nagysimonyi katonák tisztes helytállását, akik közül 67-en vesztek oda. A megújult szobor és környezete megfelelő kisugárzást ad ahhoz, hogy ne "csak" az eredeti címén nevezett "Sebesült katona" alakját lássuk benne, hanem a háború poklából hazatért harcedzett, erős férfit, aki családot alapít és jövőt épít... Az emlékhelyen száz év eltelte után is folyamatosan megtaláljuk az emlékezés friss virágait és mécseseit. Újbóli felszentelése és megáldása püspöki és tisztelendői celebrálással 2017. október 8.-án, búcsú napján történt.

Lábos András polgármester

Az emlékmű története...

Hadifogoly-temető

Az I. világháborús hadifogoly-temető Az első világháború szomorú emlékhelye az ostffyasszonyfai határ közelében elhelyezkedő hadifogoly-temető. A vasútállomással szemben Földvárpuszta területén létesítettek hadifogolytábort 1915-18. között. A tábor összesen 197 fa barakkjában, fennállásának alig 4 éve alatt összesen 160400 orosz, olasz, román, francia hadifoglyot őriztek. Egyszerre mintegy 30-40 ezer ember fért el. A tábort vízzel, villannyal és csatornákkal is ellátták. Többféle műhelyben dolgozhattak, saját tábori pénzt használhattak a foglyok. Bár önálló, nagyméretű kórháza és jelentős egészségügyi személyzete volt, az időnként kitörő járványoknak több, mint tízezer áldozata fekszik a közeli temetőben. 1918. novemberében feloszlatták a tábort, a hadifoglyok visszatérhettek hazájukba. A tábor szomszédságában létesítettek hadifogoly-temetőt. Jelenlegi adataink szerint a temetőben összesen 11 155 fő elhunyt katona nyugszik, és összesen 1320 darab síremlék található. A tömegsírokon számozott betonkövek jelzik az eltemetettek helyét, az egyes nemzetek sírparcelláin emlékművek vannak és van egy központi emlékoszlop is. Az egykori tábor helyét a mára beerdősült területen már csak néhány nehezen megtalálható betonfal-maradvány őrzi.

Események, megemlékezések a hadifogoly-temetőben.

Magyar Falu Program, Nagysimonyi
 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Nagysimonyi Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Nagysimonyi Község Önkormányzata
9561 Nagysimonyi, Kossuth Lajos u. 12.
Telefon: 06-95) 550-005
e-mail: nsimonyi@aiplanet.hu
Verzió: 0.8 béta